Лично президентът на УЕФА Александър Чеферин е съдействал за извеждането от Украйна на повечето чуждестранни футболисти на Шахтьор (Донецк) и Динамо (Киев). Това разкри нападателят на Шахтьор Жуниор Мораеш, познат у нас от престоя си в ЦСКА. От вчера група от 42 души, сред които са самите играчи и семействата им, е в Румъния и днес и се очаква да пристигне в Букурещ.

С помощта на Европейската футболна асоциация Мораеш и останалите са били откарани от Киев до молдовската граница. Оттам те са били взети и настанени в базата на националния отбор на Молдова във Вадул луй Вод край Кишинев, след което с автобус на националния тим на Румъния са прехвърлени в северната ни съседка.

Искам специално да благодаря на г-н Чеферин, който организира всичко по евакуацията ни от Киев, случила се в последния възможен момент. От петък вечер до събота той ми звънеше и ми пращаше съобщения, опитвайки се да намери безопасни пътища за нашето преминаване. Г-н Чеферин, много ви благодаря за това.

Никога не съм си представял, че ще преживея такова нещо, каквото видях през последните 4 дни добави нападателят, цитиран от "Тема спорт".Все едно бях във филм на ужасите, защото не съм допускал, че ще живея във военно време. Най-тежкото нещо беше да стоим всички в една стая, понякога дори без светлина, опитвайки се да успокояваме 70 човека, които се намирахме вътре. Хората изпадаха в паника, страхуваха се, бяха под изключителен стрес. Това беше най-тежкият момент от живота ми“.

Снимка: БГНЕС